Deadly Ring Door Bell kills groups

Evening All,

As the title sugests I added my ring doorbell (as a camera) and now my grouped switches have dissappeared.

ring:
  username: me
  password: my_password

sensor:
  - platform: ring
    monitored_conditions:
      - battery
      - last_activity
      - last_ding
      - last_motion
      - volume
      - wifi_signal_category
      - wifi_signal_strength
  
  
group:
  Ring_Doorbell:
    name: "Ring Doorbell"
    entities:
     - sensor.ring_front_door_battery
     - sensor.ring_front_door_last_ding
     - sensor.ring_front_door_last_motion
     - sensor.ring_front_door_volume
     - sensor.ring_front_door_wifi_signal_category
     - sensor.ring_front_door_wifi_signal_strength

camera:
  - platform: ring   

Now I’ve lost these groups (they used to show up before I added the above:

switch:
  - platform: template
    switches:
      up_stairs:
        friendly_name: "Upstairs Lights"
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.upstairs_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.upstairs_lights
             
switch:
  - platform: template
    switches:
      down_stairs:
        friendly_name: "Downstairs Lights"
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.downstairs_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.dowstairs_lights

switch:
  - platform: template
    switches:
      friendly_name: "All Lights"
      all_lights:
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.all_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.all_lights

Any ideas what’s going on?

You’ve defined switch: 3 times for a start :wink:

1 Like

Thanks for the idea but they worked like that before I added the ring, I have changed it as it seems it would be more effecient having less text:

switch:
  - platform: template
    switches:
      up_stairs:
        friendly_name: "Upstairs Lights"
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.upstairs_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.upstairs_lights
       
      down_stairs:
        friendly_name: "Downstairs Lights"
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.downstairs_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.dowstairs_lights
      all_lights:
        friendly_name: "All Lights"
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.all_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.all_lights

However still doesn’t work.

Should be…

switch:
  - platform: template
    switches:
      up_stairs:
        friendly_name: "Upstairs Lights"
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.upstairs_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.upstairs_lights

  - platform: template
    switches:
      down_stairs:
        friendly_name: "Downstairs Lights"
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.downstairs_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.dowstairs_lights

  - platform: template
    switches:
      friendly_name: "All Lights"
      all_lights:
        turn_on:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: group.all_lights
        turn_off:
          service: switch.turn_off
          data:
             entity_id: group.all_lights

If that doesn’t work we’re going to need to see your whole (sanitised) config I think.

First of all, thank you for your help man. Pointing out the switches made me have a look at the configuration.yaml.

I had another camera under a seperate “camera:”. This also dissappeared with the switches but I ignored it as the camera is currently unplugged. Off the back of what you said about the switches I went through and tidied up where items were repeated and this sorted my issue.

Thank you for taking the time to come back and post, appreciated.

1 Like

You’re welcome, glad you got sorted :+1: