ERROR (MainThread) [homeassistant.setup] Error during setup of component config Traceback

Hello,

After years of using homeassistant my installation seems to be broken.
I have the habit of checking the config before a reboot…so also this time.
I rebooted but it did not come back.

The error log shows most of the lines as info and the first line with an error is

2019-10-27 21:00:44 ERROR (MainThread) [homeassistant.setup] Error during setup of component config
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/setup.py", line 168, in _async_setup_component
    hass, processed_config
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/config/__init__.py", line 66, in async_setup
    await asyncio.wait(tasks)
  File "/usr/local/lib/python3.7/asyncio/tasks.py", line 389, in wait
    return await _wait(fs, timeout, return_when, loop)
  File "/usr/local/lib/python3.7/asyncio/tasks.py", line 482, in _wait
    await waiter
concurrent.futures._base.CancelledError
2019-10-27 21:00:44 ERROR (MainThread) [homeassistant.setup] Error during setup of component group
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/setup.py", line 168, in _async_setup_component
    hass, processed_config
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/group/__init__.py", line 212, in async_setup
    await _async_process_config(hass, config, component)
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/group/__init__.py", line 369, in _async_process_config
    mode=mode,
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/group/__init__.py", line 484, in async_create_group
    await component.async_add_entities([group], True)
  File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/entity_platform.py", line 251, in async_add_entities
    await asyncio.wait(tasks)
  File "/usr/local/lib/python3.7/asyncio/tasks.py", line 389, in wait
    return await _wait(fs, timeout, return_when, loop)
  File "/usr/local/lib/python3.7/asyncio/tasks.py", line 482, in _wait
    await waiter
concurrent.futures._base.CancelledError

Nothing I did helps. Even not putting back config files.

Please help/advice

Regards

If you can’t figure out the problem try rename your old configuration.yaml file to something else and restart HA. It should recreate a default config file. if it starts OK then start putting things back in from your old config one at a time until it fails…or not…:wink:

Thanks for the tip.

I am on a business trip for the moment but I will certainly try this.

Regards