HA core restarted by itself

Hi, I had two caes now, where HA Core restarted without my input.
As the logs being deleted, they cannot give a hint on the trigger.

I don’t know where to start digging in. Can a custom component or an addon trigger a restart?

I’m on 2023.4.6 with OS 9.5 on a HA blue!

The log from before the latest restart is a text file called config/home-assistant.log.1

Ah, thanks.
But that doesn’t give really new insights.
The last entry was:

2023-05-23 02:32:57.860 ERROR (MainThread) [aiohttp.server] Error handling request
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/local/lib/python3.10/site-packages/aiohttp/web_protocol.py", line 332, in data_received
    messages, upgraded, tail = self._request_parser.feed_data(data)
  File "aiohttp/_http_parser.pyx", line 551, in aiohttp._http_parser.HttpParser.feed_data
aiohttp.http_exceptions.BadHttpMessage: 400, message='Pause on PRI/Upgrade'

A message which appears nearly every second day.
The restart happened at 04:35.

But what I noticed is, that exactly at the time of the restart, I was informed about a new component, which is available. I received that message on my mobile

Do you have auto-update on for that component?

I deactivated auto update for all addons.

Which component is that?

Keep an eye on your memory and CPU use.

The 04:35 is suspiciously close to the recorder purge time (04:12 daily).

The CPU use is around 1.8% in 24 Hours.
When the display of neighbour links in deConz is activated, it raises to 2.5 to 3%

At the time around 4:35 the cpu idled around 1 and 2%
Oh, interestingly the swap is 0 which indicates, that it wasn’t a core but a full restart which explains, that after the restart the neighbour links in deConz where activated which not happen after a simple core restart.
The OS is still 9.5. So I have to look at another place maybe.

PS: My diskspace is only 10% used.
The swap is enhenced to 1 GB.