Help, HA takes 10+ minutes to start

Hi guys, hope you can help me because I really don’t get what’s going on with my system. I run HA with HASSIO on docker, on a RPi3 with raspbian buster. All of a sudden (at least, I don’t recall having done anything that could trigger this, apart from updating HACS repos), HA takes more than 10 minutes to start. It appears to freeze at a certain moment (see logs below), for approx. the same amount of time. I tried restoring old snapshots, downgrading to 0.113.1 and upgrading to the latest 0.114.4 with no success. Can anybody give me a clue? I also notice some strange “System running in a unsupported environment!” messages which I don’t get.
Here is the home-assistant.log portion where you can notice the 10 minutes void:

> 2020-08-27 13:34:08 WARNING (MainThread) [homeassistant.loader] You are using a custom integration for nodered which has not been tested by Home Assistant. This component might cause stability problems, be sure to disable it if you experience issues with Home Assistant.
> 2020-08-27 13:34:08 WARNING (MainThread) [homeassistant.loader] You are using a custom integration for hacs which has not been tested by Home Assistant. This component might cause stability problems, be sure to disable it if you experience issues with Home Assistant.
> 2020-08-27 13:34:08 WARNING (MainThread) [homeassistant.loader] You are using a custom integration for samsungtv_smart which has not been tested by Home Assistant. This component might cause stability problems, be sure to disable it if you experience issues with Home Assistant.
> 2020-08-27 13:44:06 INFO (MainThread) [homeassistant.components.switch] Setting up switch.localtuya
> 2020-08-27 13:44:06 INFO (MainThread) [homeassistant.components.switch] Setting up switch.localtuya
> 2020-08-27 13:44:06 INFO (MainThread) [homeassistant.components.switch] Setting up switch.localtuya

and here is the Supervisor log:

20-08-27 11:33:19 INFO (SyncWorker_0) [supervisor.docker.interface] Attach to homeassistant/armv7-addon-duckdns with version 1.11
20-08-27 11:33:19 INFO (SyncWorker_2) [supervisor.docker.interface] Attach to homeassistant/armv7-addon-configurator with version 5.0.0
20-08-27 11:33:19 INFO (SyncWorker_3) [supervisor.docker.interface] Attach to hassioaddons/node-red-armv7 with version 7.1.0
20-08-27 11:33:19 INFO (SyncWorker_0) [supervisor.docker.interface] Attach to hassioaddons/log-viewer-armv7 with version 0.9.0
20-08-27 11:33:19 INFO (SyncWorker_1) [supervisor.docker.interface] Attach to homeassistant/armv7-addon-check_config with version 3.4.0
20-08-27 11:33:19 INFO (MainThread) [supervisor.snapshots] Found 4 snapshot files
20-08-27 11:33:19 INFO (MainThread) [supervisor.discovery] Load 0 messages
20-08-27 11:33:19 INFO (MainThread) [supervisor.ingress] Load 0 ingress session
20-08-27 11:33:19 INFO (MainThread) [supervisor.misc.secrets] Load Home Assistant secrets: 9
20-08-27 11:33:19 ERROR (MainThread) [supervisor.core] Detected unsupported OS: Raspbian GNU/Linux 10 (buster)
20-08-27 11:33:19 ERROR (MainThread) [supervisor.core] NetworkManager DNS DBUS is not connected
20-08-27 11:33:20 INFO (MainThread) [__main__] Run Supervisor
20-08-27 11:33:20 INFO (MainThread) [supervisor.api] Start API on 172.30.32.2
20-08-27 11:33:20 CRITICAL (MainThread) [supervisor.core] System running in a unsupported environment!
20-08-27 11:33:20 INFO (MainThread) [supervisor.addons] Phase 'AddonStartup.INITIALIZE' start 0 add-ons
20-08-27 11:33:20 INFO (MainThread) [supervisor.addons] Phase 'AddonStartup.SYSTEM' start 0 add-ons
20-08-27 11:33:20 INFO (MainThread) [supervisor.addons] Phase 'AddonStartup.SERVICES' start 1 add-ons
20-08-27 11:33:20 INFO (SyncWorker_2) [supervisor.docker.interface] Clean addon_core_duckdns application
20-08-27 11:33:33 INFO (SyncWorker_2) [supervisor.docker.addon] Start Docker add-on homeassistant/armv7-addon-duckdns with version 1.11
20-08-27 11:33:38 INFO (SyncWorker_3) [supervisor.docker.interface] Start homeassistant
20-08-27 11:33:42 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Wait until Home Assistant is ready
20-08-27 11:44:14 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Updated Home Assistant API token
20-08-27 11:44:32 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Detect a running Home Assistant instance
20-08-27 11:44:32 INFO (MainThread) [supervisor.addons] Phase 'AddonStartup.APPLICATION' start 3 add-ons
20-08-27 11:44:32 INFO (SyncWorker_3) [supervisor.docker.interface] Clean addon_core_configurator application
20-08-27 11:44:53 INFO (SyncWorker_3) [supervisor.docker.addon] Start Docker add-on homeassistant/armv7-addon-configurator with version 5.0.0
20-08-27 11:44:53 INFO (SyncWorker_2) [supervisor.docker.interface] Clean addon_a0d7b954_logviewer application
20-08-27 11:44:58 INFO (SyncWorker_2) [supervisor.docker.addon] Start Docker add-on hassioaddons/log-viewer-armv7 with version 0.9.0
20-08-27 11:44:58 INFO (SyncWorker_1) [supervisor.docker.interface] Clean addon_a0d7b954_nodered application
20-08-27 11:45:03 INFO (SyncWorker_1) [supervisor.docker.addon] Start Docker add-on hassioaddons/node-red-armv7 with version 7.1.0
20-08-27 11:45:09 INFO (MainThread) [supervisor.misc.tasks] All core tasks are scheduled

Can anybody help please? Thank you in advance!
rospogrigio

Look on the forum. It is not the problem.

Running on SD card or SSD ?
If you look at the system log, anything happening during these 10 minutes ?
Disk full ?
Gut feeling, I would search on the host/server side and not HA side. I might be completely wrong though :slight_smile:
GV

Well first of all, thank you for the super prompt response!
I actually figured it out myself: increasing the log detail to debug, I noticed that it was the recorder component taking 10 minutes to start. Maybe the DB was too big, or corrupt… I deleted the db file, restarted… less than 1 minute for the startup.
Maybe this will help if somebody else faces the same problem.
Thank you anyway bro! :slight_smile:
rospogrigio