Satel integra

what is 7D funcition?

7D command in the integra, is responsible for reading the temperature sensor.

FYI: there is an alternative integration for Satel Integra you can install with HACS: GitHub - leshqo/satel_integra_ext-ha (a fork of the original one).

Is anyone still interested in reading temperature sensors (0x7D function)? I may have some spare time to work on the above alternative implementation but I don’t have temperature sensors in my setup to test.

But this integration Satel Integra Ext what gives more than standard integration from official HA ?

At the moment, there is a little encoding bugfix, sending commands in batches (eg to switch multiple outputs faster) and adding entities ids (to allow customizations in GUI). The idea was to fork the original integration which was not actively maintained.

Good will be if we can configure it from GUI… But still can not.

What do you need for testing? I can somehow provide a computer with HA, satel integra and sensors.

I am also interested in this.

~Google Translated

Widzę że chyba po polsku też rozumiesz, jesli chcesz to udostepnie Ci komputer z anydeskiem w celach testowych. Mysle ze wielu osobą moze sie ta integracja przydac bo czujniki z trwałością baterii do 8 lat są genialne.

Cześć Marcin, na razie rozpoznaję temat bo mam kilka poprawek na oku. Dobrze wiedzieć, że w razie czego jest gdzie potestować.
To co na szybko sprawdziłem to mój Satel bez czujników w ogóle nie odpowiada na komendę odczytu temperatury (nawet błędem) - ale w dokumentacji jest jasne co powinno przyjść więc na razie nie ma problemu.

I jak, miałeś chwile zeby do tego zajrzeć? Idzie zima a bardzo by mi sie to przydalo do sterowania termostatami :smile:

Wypuściłem wersję 1.0.1 z (eksperymentalnym :wink: ) wsparciem odczytu temperatury. Sprawdź czy działa (przykład konfiguracji na stronie głównej projektu)

Uruchomione od 5 minut.
Działa świetnie :ok_hand:

Potestuje i zaraz bede czujnikow dorzucać pewnie w innych miejscach.

Na razie robią za kontraktony bezprzewodowe na oknach, ale temperature zczytuje z nich nawet jak są podwojnie w konfiguracji.

Przyda sie bardzo bo Abax 2 świetnie trzyma na baterii - do kilku lat i ma bardzo fajny zasieg.

Z doświadczenia ABAX2 naokienne z czujnikiem temperatury są komicznie niedokładne.

Dzialanie czynnikòw atmosferycznich od których nie ma ucieczki, bo przecież czujnik jest na oknie, daje do 6-8 stopni różnica między porami roku oraz dniem i nocom.

Dodatkowo żadna prosta kompensacja liniowa nie działa ponieważ mamy nagrzewanie i chłodzenie równocześnie, więc musialobysmy stosować dodatkowe czujniki referencyjne aby domniemywać czy aktualnie ABAX jest chłodzony czy grzany.

Mam je od 3 lat w domu na prawie wszystkich oknach i zupełnie nie polecam.

Za ich cene (pomijając wykorzystanie w systemie alarmowym) można kupić 3 do 1 innych czujników temp i RH.

Czołem!

Ale zamontowane sticte jako czujnik temp przy łączniku nic nie przekłamuje, ponadto ma świetny zasięg i czas pracy na baterii.

O jakim innym czujniku temp i rh mowisz ktory bedzie dzialac na wifi, ogarnie mi zasiegiem 3 budynki i bedzie dzialac na baterii minimum rok? A najlepiej jak abax w eco pewnie ok 4 lata.

Mam zamontowane w przejsciu na korytarzu i na wejściu w bierze, temperatura jest wskazywana bezbłędnie.
Tylko 1 minus - wskazanka co 0.5 stopnia

Próbowałem z ESP32 z wysylaniem danych co 2h bateria 10000mAh wytrzymala ok 4 miesiace

Wchodzimy już w totalny OT dla tego tematu za co przepraszam, ale pozwolę sobie dokończyć:

Jedna sztuka AXD-200 to około 265PLN.

10 sztuk Xiaomi Mi Smart można kupić za mniej więcej tą samą cenę, więc na wstępie 10 do 1, jeżeli interesuje Cię tylko temperature (gdzie ADX-200 nie ma wilgotności a Xiaomi ma), natomiast piszesz że zamierzasz umieszczać je gdzie ADX-200 nie pełni roli kontaktronu, więc moim zdaniem totalnie wyrzucone pieniądze.

Następna kwestia to jak liczysz sobie swój czas finansowo, zakładam, że nie wysoko skoro bawisz się w HA, tak jak inni tutaj :wink:

Zmierzam do tego, że musisz jeszcze wgrać do nich customowy firmware, aby były naprawdę rewelacyjne:

Zajmuje to około 2-3 min na sztukę - jakikolwiek telefon/tablet z przeglądarką wystarczy i jest to komicznie proste.

1. Odczyt do 0.01 stopnia, co kilkanaście do kilkadziesiąt sekund
    Imgur: The magic of the Internet
  2. Praca na jednej baterii CR2032 około 18-24 miesiące, a pewnie nawet dłużej jak wyłączysz wyświetlacz i zmniejszych częstotliwość raportowania. U mnie pracują od ponad roku, wyświetlacz włączony, raportowanie z maksymalną częstotliwością i bateria nadal pokazuje 100%, ale pewnie spadek będzie szybki ku końcowi pojemności.
  3. Różne tryby pracy do wyboru do koloru, zależnie jaką masz domową infrastrukturę (BT lub Zigbee). Polecam BT, bo za grosze dorzucach BT gateway w rejonach gdzie masz czujniki (w Twoim scenariuszu 3 budynków) a jeżeli posiadasz już Shelly, to wchodzisz do ustawień i uruchamiasz tylko repeater bluetooth. Zero konfiguracji - same się wyszukują jak HA zauważy je w zasięgu BT.
    BTHome - Home Assistant
  4. WYŚWIETLACZ pokazujący odczyty!!!
  5. Masz możliwość mieszania BT i Zigbee dla tego samego hardware, bo jest to ustawienie w panelu webowym firmware.

Mam kilkanaście AXD-200, bo alarm Satel, około 20 sztuk różnych Zigbee z 3-4 marek i 7 tych Xiaomi poprzez Bluetooth ze zmienionym firmware. Biją one na głowę wszystko inne, a jeżeli zdarzy się sztuka, która coś przekłamuje, to firmware ma kalibrację temperatury.

Hello, could you please clarify a bit regarding temperature sensor. I have AOD-210, it has a built in temp sensor. I can see it’s value in DLOADX. But it is on the same zone that a motion is detected.

So how do I configure it?

zones:
    65:
      name: "Front_yard"
      type: "motion" 
  temperature_sensors:
    65:
      name: "Outside_temperature"

Edit: So basically for those like me that have the same questions - this is exactly how to add temperature sensor.
Thanks @mjonik - it works

I was able to connect successfully with this config, but then I started to add more zones and the connection stopped going through

components/satel_integra/init.py:114
Exception during connecting: [Errno 111] Connect call failed (‘192.168.0.85’, 7090).

what suddenly became wrong ? maybe I need to fix something in another config ?

satel_integra:
  host: 192.168.0.85
  port: 7090
  code: 1234
  zones:
    01:
      name: "ИК Зал:Zones Alarm"
      type: "safety"
    02:
      name: "ИК Кухня:Zones Alarm"
      type: "safety"

I have ETHM-1 Plus v2.3 (v2.3 is written on the board itself) firmware, if I understand correctly V2.08 (When I tried TCP/IP → ETHM connection in DLOADX it says ETHM-1 Module V2.08).

I can sometimes connect to Satel via Home Assistant using port 7090 without password, but I can not read data from sensors and successful connection is very rare, if I managed to connect and I immediately reboot HA, the next time there will be an error.

components/satel_integra/init.py:114
[Errno 111] Connect call failed (‘192.168.0.85’, 7090)

I use Satel in Iridium smart home and there I connect to it on port 7094 and the password as I understand is not important

I have these settings in DLOADX, which port should I use in Home Assistant ?

And also I can not understand, I have Satel SLIM-DUAL-PET sensors.
How do I make a yaml file to show movement?
I’ve done it like this

satel_integra:
  host: 192.168.0.85
  port: 7090
  zones:
    23:
      name: "Zal"
      type: "motion"

That is, I took the zone number from DLOADX, the name I just made up for HA did not copy what is in DLOADX and type seemed to me the most suitable, but maybe I’m wrong somewhere ?
But in Iridium I use the parameter Zones Violation to detect motion, and here where and how to write it if I need to specify that I need it ? because there is also Zones Alarm

Also when I successfully connected I have these in logs

Регистратор: satel_integra.satel_integra
Источник: runner.py:189
Первое сообщение: 05:15:29 (8 сообщений)
Последнее сообщение: 05:15:59

* Start monitoring - no data!
* Start monitoring failed, sleeping for 10s...
* Exception during connecting: [Errno 111] Connect call failed ('192.168.0.85', 7090).
* Not connected, sleeping for 10s...
* Ignoring data because we're disconnected!

I figured it out, now the connection passes, only from one ip on which I have an old smart home server, I do not have any blocking in the router, so only in DLOADX, can you tell me where you can block the connection to port 7094 on the local ip address ?