Setup timed out for bootstrap - moving forward ... but no integration has any issues

Hi All,

My Home assistant is working well, but lately i noticed, that the startup takes an unusual long time.
In the logs I see that the bootstrap process is waiting for… well, the log says its waiting for literally nothing :slight_smile:
After some minutes it says : Setup timed out for bootstrap - moving forward.
Anyone had this before?

logs attached filtered for bootstrap.

2022-06-20 01:27:58 INFO (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Setting up stage 1: {'ssdp', 'auth', 'network', 'hassio', 'image', 'lovelace', 'analytics', 'websocket_api', 'zeroconf', 'frontend', 'onboarding', 'http', 'system_log', 'search', 'config', 'person', 'api', 'diagnostics', 'device_automation'}

2022-06-20 01:27:59 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:27:59 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'hassio': 0.688688}

2022-06-20 01:28:00 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.websocket_api.http.connection] [140559490521648] Received {'type': 'subscribe_bootstrap_integrations', 'id': 42}

2022-06-20 01:28:00 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:00 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'hassio': 1.689762}

2022-06-20 01:28:01 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:01 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'hassio': 2.691933}

2022-06-20 01:28:02 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:02 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'hassio': 3.692837}

2022-06-20 01:28:03 INFO (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Setting up stage 2: {'apple_tv', 'my', 'tts', 'binary_sensor', 'trace', 'automation', 'webhook', 'input_boolean', 'homekit', 'meteo-swiss', 'history', 'media_source', 'input_number', 'energy', 'sensor', 'influxdb', 'zone', 'sonos', 'group', 'ios', 'light', 'xiaomi_miio', 'device_tracker', 'input_text', 'deconz', 'nuki', 'system_health', 'map', 'input_datetime', 'blueprint', 'input_select', 'switch', 'hacs', 'shelly', 'gardena_smart_system', 'ffmpeg', 'sun', 'persistent_notification', 'cover', 'tag', 'scene', 'mobile_app', 'script', 'shopping_list', 'logbook', 'wake_on_lan'}

2022-06-20 01:28:04 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {'group': <group: 1 / 0>, 'update': <update: 2 / 0>, 'apple_tv': <apple_tv: 0 / 1>, 'tts': <tts: 0 / 1>, 'automation': <automation: 0 / 1>, 'input_boolean': <input_boolean: 1 / 0>, 'homekit': <homekit: 0 / 1>, 'media_source': <media_source: 1 / 0>, 'input_number': <input_number: 1 / 0>, 'energy': <energy: 0 / 1>, 'influxdb': <influxdb: 1 / 0>, 'zone': <zone: 1 / 0>, 'sonos': <sonos: 0 / 1>, 'ios': <ios: 0 / 1>, 'xiaomi_miio': <xiaomi_miio: 0 / 1>, 'device_tracker': <device_tracker: 0 / 1>, 'input_text': <input_text: 1 / 0>, 'deconz': <deconz: 0 / 1>, 'nuki': <nuki: 0 / 1>, 'system_health': <system_health: 1 / 0>, 'input_datetime': <input_datetime: 1 / 0>, 'input_select': <input_select: 1 / 0>, 'hacs': <hacs: 0 / 1>, 'shelly': <shelly: 0 / 1>, 'ffmpeg': <ffmpeg: 1 / 0>, 'tag': <tag: 1 / 0>, 'scene': <scene: 2 / 0>, 'mobile_app': <mobile_app: 0 / 1>, 'script': <script: 0 / 1>, 'logbook': <logbook: 1 / 0>, 'switch': <switch: 1 / 0>}

2022-06-20 01:28:04 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'group': 0.699266, 'binary_sensor.hassio': 0.697077, 'update.hassio': 0.678577, 'input_boolean': 0.666288, 'meteo-swiss': 0.375176, 'media_source': 0.365001, 'input_number': 0.362561, 'influxdb': 0.294677, 'zone': 0.294239, 'input_text': 0.288955, 'system_health': 0.287605, 'input_datetime': 0.286045, 'input_select': 0.28009, 'gardena_smart_system': 0.150359, 'ffmpeg': 0.147503, 'sun': 0.147146, 'tag': 0.136172, 'scene': 0.133011, 'scene.homeassistant': 0.132771, 'shopping_list': 0.132339, 'logbook': 0.121962, 'switch.wake_on_lan': 0.001703}

2022-06-20 01:28:05 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {'input_boolean': <input_boolean: 1 / 0>, 'input_number': <input_number: 1 / 0>, 'zone': <zone: 1 / 0>, 'ios': <ios: 0 / 1>, 'device_tracker': <device_tracker: 0 / 1>, 'switch': <switch: 1 / 0>, 'sensor': <sensor: 3 / 0>, 'tts': <tts: 1 / 0>, 'sonos': <sonos: 0 / 1>, 'mobile_app': <mobile_app: 0 / 1>, 'homekit': <homekit: 0 / 1>, 'remote': <remote: 1 / 0>, 'weather': <weather: 1 / 0>}

2022-06-20 01:28:05 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'input_boolean': 1.695958, 'input_number': 1.392231, 'zone': 1.323909, 'gardena_smart_system': 1.180029, 'switch.wake_on_lan': 1.031373, 'xiaomi_miio': 0.674289, 'deconz': 0.655765, 'hacs': 0.621142, 'shelly': 0.616427, 'nuki': 0.457769, 'sensor.command_line': 0.410959, 'tts': 0.293707, 'sensor.template': 0.206923, 'light.template': 0.206833, 'sensor.energy': 0.205563, 'media_player.apple_tv': 0.164637, 'sensor.meteo-swiss': 0.105708, 'remote.apple_tv': 0.043579, 'weather.meteo-swiss': 0.009416}

2022-06-20 01:28:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {'sensor': <sensor: 3 / 0>, 'automation': <automation: 1 / 0>, 'binary_sensor': <binary_sensor: 1 / 0>, 'device_tracker': <device_tracker: 4 / 0>, 'ios': <ios: 1 / 0>}

2022-06-20 01:28:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'gardena_smart_system': 2.241851, 'xiaomi_miio': 1.736111, 'hacs': 1.682964, 'shelly': 1.678249, 'nuki': 1.519591, 'sensor.meteo-swiss': 1.16753, 'automation': 0.377325, 'sensor.mobile_app': 0.165209, 'sensor.mobile_app_2': 0.165002, 'binary_sensor.mobile_app_2': 0.164818, 'device_tracker.mobile_app': 0.041737, 'device_tracker.mobile_app_2': 0.041613, 'ios': 0.002519}

2022-06-20 01:28:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {'sensor': <sensor: 1 / 0>, 'vacuum': <vacuum: 1 / 0>}

2022-06-20 01:28:07 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'gardena_smart_system': 3.24658, 'shelly': 2.682978, 'nuki': 2.52432, 'sensor.meteo-swiss': 2.172259, 'vacuum.xiaomi_miio': 0.023716}

2022-06-20 01:28:08 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {'vacuum': <vacuum: 1 / 0>}

2022-06-20 01:28:08 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'gardena_smart_system': 4.248039, 'shelly': 3.684437, 'vacuum.xiaomi_miio': 1.025175}

2022-06-20 01:28:09 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:09 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'shelly': 4.686485}

2022-06-20 01:28:10 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:10 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'shelly': 5.688842}

2022-06-20 01:28:11 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:11 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'shelly': 6.691242}

2022-06-20 01:28:12 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:12 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'shelly': 7.694085}

2022-06-20 01:28:13 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:13 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'shelly': 8.70038}

2022-06-20 01:28:14 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:14 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {'shelly': 9.702978}

2022-06-20 01:28:14 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Waiting for startup to wrap up

2022-06-20 01:28:15 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:28:15 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {}

---- here are now tons of repetitions in the logfile with the same 2 lines.... ----

2022-06-20 01:33:13 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:33:13 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {}

2022-06-20 01:33:14 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-06-20 01:33:14 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {}

2022-06-20 01:33:14 WARNING (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Setup timed out for bootstrap - moving forward

2022-06-20 01:33:14 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration setup times: {'persistent_notification': 0.00017, 'device_automation': 0.000478, 'onboarding': 0.000874, <Platform.BINARY_SENSOR: 'binary_sensor'>: 0.000956, 'network': 0.00245, <Platform.UPDATE: 'update'>: 0.004341, 'websocket_api': 0.004715, 'analytics': 0.004724, 'ssdp': 0.005274, <Platform.VACUUM: 'vacuum'>: 0.006024, 'search': 0.006521, 'lovelace': 0.007996, 'frontend': 0.009222, 'weather': 0.012682, <Platform.NOTIFY: 'notify'>: 0.012754, 'image': 0.014289, 'script': 0.014642, 'http': 0.014764, 'zeroconf': 0.020228, 'recorder': 0.033777, 'cover': 0.044446, 'auth': 0.051708, 'ios': 0.055008, <Platform.REMOTE: 'remote'>: 0.05681, <Platform.MEDIA_PLAYER: 'media_player'>: 0.057523, <Platform.SENSOR: 'sensor'>: 0.05825, 'person': 0.062991, 'api': 0.072436, 'device_tracker': 0.085952, 'config': 0.088081, 'diagnostics': 0.090537, <Platform.NUMBER: 'number'>: 0.179825, <Platform.SIREN: 'siren'>: 0.180708, 'logger': 0.181853, 'system_log': 0.182583, 'blueprint': 0.188975, 'map': 0.189395, 'light': 0.205856, <Platform.LOCK: 'lock'>: 0.215094, <Platform.BUTTON: 'button'>: 0.21606, <Platform.FAN: 'fan'>: 0.218346, <Platform.CLIMATE: 'climate'>: 0.220179, <Platform.ALARM_CONTROL_PANEL: 'alarm_control_panel'>: 0.220922, 'history': 0.266913, 'tts': 0.345668, 'automation': 0.388702, 'template': 0.448355, 'energy': 0.482886, 'logbook': 0.541717, 'homeassistant': 0.547208, 'scene': 0.552571, 'webhook': 0.562437, 'trace': 0.566271, 'my': 0.566942, 'command_line': 0.668168, 'system_health': 0.706432, 'tag': 0.713092, 'homekit': 0.739678, 'ffmpeg': 0.782468, 'media_source': 0.783464, 'apple_tv': 0.889274, 'influxdb': 0.916647, 'shopping_list': 0.982847, 'sonos': 1.011991, 'sun': 1.0288, 'input_select': 1.221669, 'input_datetime': 1.227521, 'input_text': 1.230218, 'switch': 1.516497, 'mobile_app': 1.603497, 'hacs': 1.920702, 'wake_on_lan': 1.95182, 'zone': 2.128784, 'input_number': 2.180049, 'input_boolean': 2.483601, 'nuki': 2.925382, 'group': 3.609978, 'xiaomi_miio': 4.63409, 'gardena_smart_system': 5.148974, 'meteo-swiss': 5.260117, 'deconz': 5.310168, 'hassio': 7.328536, 'shelly': 42.4886}

2022-06-20 01:33:14 INFO (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Home Assistant initialized in 316.27s

I’ve started to see the same thing the last 2 or 3 times I’ve restarted - how do you see the detailed DEBUG logs for homeassistant.bootstrap? I’ve not been seeing any other hints in the log about what integration etc might be causing the issue

+1 with this problem

Are you using Gardena_Smart_System add-on ? I have the same problem with that integration… I am pretty sure it is linked to it because if I remove it, the problem of bootstrap disappear… I had an error in the integration and I thought it was linked with the bootstrap issue, but I corrected the code to avoid the error but the bootstrap remains… I have this bootstrap issue since I have one of the device in ERROR…

2 Likes

@browetd thanks, your on to something there.
I removed the integration completely, and it started as it should.
How about @jdbrookes and @Saubratze, do you have this integration aswell?

I’m using the Gardena_Smart_System and experiencing the same problems. 5 minutes of this in the logfiles when restarting HA:

2022-07-07 14:07:40 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-07-07 14:07:40 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {}

2022-07-07 14:07:41 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-07-07 14:07:41 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {}

2022-07-07 14:07:42 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-07-07 14:07:42 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {}

2022-07-07 14:07:43 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

2022-07-07 14:07:43 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Integration remaining: {}

2022-07-07 14:07:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Running timeout Zones: {}

Yup, that must be the one. Removed Gardena - all is fine… pity though, I like my sprinklers in HA :smiley:

hi, the bootstrap-problem is resolved, that i have confirmed. But there have been another issue with the new method Husqvarna changed with the account and keys handling or how to explain it :slight_smile:
But i think it might be resolved aswell, got a case closed from github on that issue aswell.

just to let you guys know that are not following the development on github.

I still have this problem with the bootstrap, booting home assistant in few minutes (3-6 minutes)…

Are you sure it is the Gardena custom integration that is the problem? Or did you mean in general that you have the problem?
As i wrote in july last year i had no more problems after upgrade of the integration for Gardena. I bet though that the same problem can exists for other integrations so i would suggest to remove one at a time and restart and see which one it is.
Then when you find it you contact the creators.

Hope i understood you correctly, and that it helps? :slight_smile:

No, I don’t have Gardena, i mean in general.

I have rebooted HA from SSH and now it is ok, but it will appear again, soon :slight_smile:
I solved it like this in the past, but seems that it will appear again and again… :frowning:

The solution with removing one by one, it will be a killer for me :smiley: I have so many integrations added… and some of them needs a reconfiguration after remove/install

ok, thats strange indeed that it comes and goes.
i have not had that problem ever to be honest, that it comes and goes i mean.

i understand that for sure, remove and test is not very fun. but i don’t know any other way to find the one responsible sadly.

I got the same issue but I do not have this Gardena integration…

I have same issue on fresh installation (Raspberry Pi4 4Gb HA OS) without Gardena installed
Each reboot takes about 10 min.
Always getting this event after restart

Logger: homeassistant.core
Source: core.py:409
First occurred: 01:10:19 (1 occurrences)
Last logged: 01:10:19

Something is blocking Home Assistant from wrapping up the start up phase. We're going to continue anyway. Please report the following info at https://github.com/home-assistant/core/issues: sensor.mqtt, openai_conversation, weather.weatherkit, network, rpi_power, sensor.mobile_app, http, cover, lock, scene.homeassistant, device_tracker.mobile_app, fan, device_tracker, auth, notify.mobile_app, trace, stream, zeroconf, camera, automation, binary_sensor.mobile_app, sensor.command_line, hassio, image_upload, button, input_number, lawn_mower.mqtt, humidifier.mqtt, cloud, binary_sensor.hassio, hacs, number.mqtt, sensor.utility_meter, update.hassio, alarm_control_panel.mqtt, switch.mqtt, counter, device_tracker.mqtt, person, notify, light.mqtt, vacuum.mqtt, map, image.mqtt, dhcp, api, blueprint, logbook, input_select, file_upload, fan.mqtt, notify.telegram, input_boolean, timer, update.hacs, binary_sensor.mqtt, lock.mqtt, config, select.mqtt, water_heater.mqtt, schedule, webhook, image, sensor.template, switch, application_credentials, sensor.sun, diagnostics, bluetooth, system_log, input_datetime, input_text, siren, history, mobile_app, select.utility_meter, stt, input_button, modbus, binary_sensor, telegram_bot, climate.mqtt, sensor, search, humidifier, number, usb, hardware, tts, lawn_mower, sensor.energy, media_source, frontend, repairs, wake_word, sun, persistent_notification, sensor.local_ip, light, weatherkit, analytics, scene.mqtt, sensor.systemmonitor, update, binary_sensor.rpi_power, update.mqtt, text, command_line, local_ip, raspberry_pi, cover.mqtt, vacuum, logger, camera.mqtt, text.mqtt, alarm_control_panel, websocket_api, utility_meter, ssdp, select, scene, weather, energy, default_config, event.mqtt, my, uptime, conversation, water_heater, script, device_automation, sensor.hassio, homeassistant, mqtt, button.mqtt, template, sensor.hacs, assist_pipeline, onboarding, siren.mqtt, tag, lovelace, sensor.uptime, system_health, sensor.modbus, zone, influxdb, event, climate, homeassistant_alerts, recorder

Seems to be my issue solved with latest HA update
Now it’s restarting within 1 minute

I have the same issue, started after update to 2023.11.2
Each HA restart lasts 8-10 minutes. :tired_face:

Same here after 2023.11.2. Waiting over 40 mins now and still ongoing…