Weird error in my logs

I just found the following logs in my HA and realised it’s happening a lot of times since 2 days ago (which is when I successfully installed my first bulbs with zigbee2mqtt)

Logger: homeassistant.helpers.template
Source: helpers/template.py:574
First occurred: December 13, 2021, 5:53:13 PM (1543 occurrences)
Last logged: 4:54:52 PM

* Error parsing value: access to attribute 'update' of 'dict' object is unsafe. (value: {"action":"off","battery":100,"linkquality":255,"update_available":null}, template: {{ value_json['update']['state'] == "available" }})
* Error parsing value: access to attribute 'update' of 'dict' object is unsafe. (value: {"action":"","battery":100,"linkquality":255,"update_available":null}, template: {{ value_json['update']['state'] == "available" }})
* Error parsing value: access to attribute 'update' of 'dict' object is unsafe. (value: {"action":"off","action_group":901,"battery":100,"linkquality":255,"update_available":null}, template: {{ value_json['update']['state'] == "available" }})
* Error parsing value: access to attribute 'update' of 'dict' object is unsafe. (value: {"action":null,"battery":100,"linkquality":255,"update_available":null}, template: {{ value_json['update']['state'] == "available" }})
* Error parsing value: access to attribute 'update' of 'dict' object is unsafe. (value: {"action":null,"battery":100,"linkquality":null,"update_available":null}, template: {{ value_json['update']['state'] == "available" }})

I’m also experiencing disconnections all the time from the bulbs, like last evening I was playing with automation and the remote and everything was working fine. Today in the morning I turned on a bulb and fine too, but then an automation I set up to turn on other bulbs at sunset didn’t work and I can observe now I can’t control any of the lights from HA.

I’m going to upgrade my Conbee II firmware later as I see the version I have is from 2020, but not sure if that’ll really help…

Any clue?

got the same error when trying to pair an Ikea Motion sensor today: Error parsing value: access to attribute ‘update’ of ‘dict’ object is unsafe.

2021-12-24 17:20:53 ERROR (MainThread) [homeassistant.helpers.template] Error parsing value: access to attribute ‘update’ of ‘dict’ object is unsafe. (value: {“battery”:null,“illuminance_above_threshold”:null,“linkquality”:129,“occupancy”:false,“requested_brightness_level”:null,“requested_brightness_percent”:null,“update_available”:null}, template: {{ value_json[‘update’][‘state’] == “available” }}

EndDevice

Zigbee Model
TRADFRI motion sensor
Zigbee Manufacturer
IKEA of Sweden
Description
TRADFRI motion sensor
Support status

Supported

IEEE Address
0xccccccfffee205d7
Network address
0xB7BC
Firmware build date
20190308
Firmware version
2.0.022

1 Like

I think my problem was to have the conbee dongle straight to the raspberry.

It got fixed buying an extension cable