Dane można pobierać łącząc się do falownika poprze WiFi, tylko nie do tego z smart dongle, tylko tego wbudowanego AP w falownik. Skoro dane chcesz zapisywać do influxdb, a więc musisz mieć już jakieś urządzenie które pracuje 24/7. Jeśli jest to rpi to wystarczy dorzucić jakieś wifi na usb które łączy się do falownika, zainstalować Home Assistent i skonfigurować integrację. Jeśli jest to NAS to można zrobić podobnie. Dane domyślnie pobierane są co 30s w czasie rzeczywistym, ale można to zmienić i pobierać częściej. U mnie z racji teg że falownik jest zamontowany w garażu to użyłem dodatkowy stary router którego skonfigurowałem w trybie gateway zablokowałem dhcp i podpiełem pod sieć domową.
U mnie falownik jest podpięty kablem LAN do dongla. Czyli przy takim sposobie połączenia, nie mam możliwości uzyskania danych z falownika? mam postawionego Home assistant na rpi i chciałbym podpiąć falownik w tej integracji, bez jakichś wielkich kombinacji (nie ukrywam że nie znam się na tym poprostu )…