HA super slow since core-2021.4.4

Tags: #<Tag:0x00007fc40b8ae090> #<Tag:0x00007fc40b8adf50> #<Tag:0x00007fc40b8ade38>

I updated my Raspberry pi4 yesterday, but since my home assistant is very slow.

some elements from the web interface take a long time to load, some tab too, but even turning a light on have a 15 seconds delay !

Everything was working just fine before

supervisor logs

21-04-14 07:57:03 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API connection is closed 21-04-14 07:57:33 INFO (SyncWorker_5) [supervisor.docker.interface] Cleaning homeassistant application 21-04-14 07:57:33 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant] Update pulse/client.config: /data/tmp/homeassistant_pulse 21-04-14 07:57:34 INFO (SyncWorker_2) [supervisor.docker.homeassistant] Starting Home Assistant homeassistant/raspberrypi4-64-homeassistant with version 2021.4.4 21-04-14 07:57:34 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.core] Wait until Home Assistant is ready 21-04-14 07:57:45 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.evaluate] Starting system evaluation with state CoreState.RUNNING 21-04-14 07:57:46 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.evaluate] System evaluation complete 21-04-14 07:57:59 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Updated Home Assistant API token 21-04-14 07:57:59 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Updated Home Assistant API token 21-04-14 07:57:59 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Updated Home Assistant API token 21-04-14 08:01:27 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.core] Detect a running Home Assistant instance 21-04-14 08:01:27 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.core] Successful started Home Assistant 2021.4.4 21-04-14 08:01:27 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:01:27 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:01:27 INFO (SyncWorker_7) [supervisor.docker.interface] Cleanup images: ['homeassistant/raspberrypi4-64-homeassistant:2021.3.4'] 21-04-14 08:01:28 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:01:28 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:01:28 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:01:28 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:01:30 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:01:30 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:01:30 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.check] Starting system checks with state CoreState.RUNNING 21-04-14 08:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.SECURITY/ContextType.CORE 21-04-14 08:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.PWNED/ContextType.ADDON 21-04-14 08:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.FREE_SPACE/ContextType.SYSTEM 21-04-14 08:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.check] System checks complete 21-04-14 08:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.fixup] Starting system autofix at state CoreState.RUNNING 21-04-14 08:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.fixup] System autofix complete 21-04-14 08:45:27 ERROR (MainThread) [supervisor.api.ingress] Ingress error: 400, message='Invalid response status', url=URL('http://172.30.33.2:8099/socket.io/?EIO=4&transport=websocket&sid=CR06Vl7MjVf85LAeAAAA') 21-04-14 08:56:12 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 08:56:12 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 08:56:12 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API connection is closed 21-04-14 08:56:12 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API connection is closed 21-04-14 08:56:12 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 08:56:12 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API connection is closed 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Updated Home Assistant API token 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Updated Home Assistant API token 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.api] Updated Home Assistant API token 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:56:24 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:56:44 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 08:56:44 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 08:56:44 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 08:56:55 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 09:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.check] Starting system checks with state CoreState.RUNNING 21-04-14 09:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.SECURITY/ContextType.CORE 21-04-14 09:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.PWNED/ContextType.ADDON 21-04-14 09:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.FREE_SPACE/ContextType.SYSTEM 21-04-14 09:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.check] System checks complete 21-04-14 09:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.fixup] Starting system autofix at state CoreState.RUNNING 21-04-14 09:06:16 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.fixup] System autofix complete 21-04-14 09:07:08 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 09:07:08 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 09:07:08 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API error: Received message 8:0 is not WSMsgType.TEXT 21-04-14 09:07:17 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 09:07:17 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 09:07:17 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 09:07:17 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 09:07:18 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request initialize 21-04-14 09:07:18 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] WebSocket access from a0d7b954_nodered 21-04-14 09:07:18 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 09:07:18 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 09:07:18 INFO (MainThread) [supervisor.api.proxy] Home Assistant WebSocket API request running 21-04-14 09:29:14 INFO (MainThread) [supervisor.updater] Fetching update data from https://version.home-assistant.io/stable.json 21-04-14 09:34:59 INFO (MainThread) [supervisor.snapshots] Found 9 snapshot files

core log

2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:31 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:32 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:34:32 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:35:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:35:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed 2021-04-14 10:36:02 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Updating state for device_tracker.unifi_34_af_b3_34_6d_26_default (<class 'homeassistant.components.unifi.device_tracker.UniFiClientTracker'>) took 0.536 seconds. Please create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+unifi%22 2021-04-14 10:37:10 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Updating state for sensor.uptime_8 (<class 'homeassistant.components.unifi.sensor.UniFiUpTimeSensor'>) took 0.617 seconds. Please create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+unifi%22 2021-04-14 10:38:41 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Updating state for sensor.rx_8 (<class 'homeassistant.components.unifi.sensor.UniFiRxBandwidthSensor'>) took 0.463 seconds. Please create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+unifi%22 2021-04-14 10:38:45 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Updating state for device_tracker.unifi_08_66_98_c1_35_7d_default (<class 'homeassistant.components.unifi.device_tracker.UniFiClientTracker'>) took 0.781 seconds. Please create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+unifi%22 2021-04-14 10:39:20 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.forwarded] Received X-Forwarded-For header from untrusted proxy 172.30.33.7, headers not processed

What is at this IP?

It’s seems very slow straight after a reboot, but thinking about it, I wonder if the issue is with node red, my hue light seems normal from HA dashboard, but when running from node red, there is a huge delay.

But that doesn’t explain why home assistant interface is slower

— I take it back, there is a long delay on zwave devices too

I don’t know I have no VLAN in this range

It’s an IP address for the docker container. All addons will have an IP address in that range

That what I thought, my Nginx proxy manager is probably not setup correctly but It’s still pushing trafic through port 443.

— I do have trusted_proxies 127.0.0.1 in my config file so not sure why this address is denied, just added IPv6 (::1 and 172.30.33.7)

I didn’t changed anything from the config file since the update and everything was working normally before the update so I don’t think it’s link to the issue I’m experiencing but I probably need to keep a closer eye on this

Node red add on is using 17% of cpu that seems a bit excessive no?

Hi there, I also updated my RPi 4B (4GB) yesterday. No issues here with UI or light responsiveness. I’d say my cololight response is very snappy even. (When i control them through a lovelace dashboard button.) However i have noticed a substantial increase in reboot time but this could likely be caused since i installed many addons lately.

Nodered, influxDB, grafana. Installed and running, but not actively using yet. Bear in mind i am running home-assistant supervised, not the HA operating system. since this RPi also acts as a NAS.

so I added ::1 and 172.30.33.7 to trusted_proxies 127.0.0.1 and now I have this :

2021-04-14 11:52:01 WARNING (MainThread) [pyps4_2ndscreen.connection] Timed out waiting for PS4 heartbeat status; Closing...
2021-04-14 11:52:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.media_player] Updating samsungtv media_player took longer than the scheduled update interval 0:00:10
2021-04-14 11:52:06 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.hue.sensor_base] Timeout fetching sensor data
2021-04-14 11:52:06 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.hue.light] Timeout fetching light data
2021-04-14 11:53:05 WARNING (MainThread) [pyps4_2ndscreen.connection] Timed out waiting for PS4 heartbeat status; Closing...
2021-04-14 11:54:21 WARNING (MainThread) [pyps4_2ndscreen.connection] Timed out waiting for PS4 heartbeat status; Closing...
2021-04-14 11:54:21 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of binary_sensor.udm_pro is taking over 10 seconds
2021-04-14 11:54:21 WARNING (MainThread) [pyps4_2ndscreen.connection] Timed out waiting for PS4 heartbeat status; Closing...
2021-04-14 11:54:29 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Updating state for device_tracker.unifi_08_66_98_c1_35_7d_default (<class 'homeassistant.components.unifi.device_tracker.UniFiClientTracker'>) took 0.526 seconds. Please create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+unifi%22
2021-04-14 11:55:46 WARNING (MainThread) [pyps4_2ndscreen.connection] Timed out waiting for PS4 heartbeat status; Closing...
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:55:50 WARNING (MainThread) [asyncio] socket.send() raised exception.
2021-04-14 11:57:10 WARNING (SamsungRemote) [custom_components.samsungtv_smart.api.samsungws] send_pong failed: [Errno 32] Broken pipe
2021-04-14 11:57:10 WARNING (MainThread) [pyps4_2ndscreen.connection] Timed out waiting for PS4 heartbeat status; Closing...

I do concur. I have also been experiencing significant performance issues since upgrading to 2021.4.

In particular, I do have a few entities cards with history-graph that became extremely slow to render (multiple minutes - vs. a few seconds previously).

I checked the logs, and I have numerous warnings and errors (see below). Not sure where to start to troubleshoot.

I waited for a few minor releases before reporting the issue.

Any help appreciated!

Best,

Logs Excerpt:

2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_1_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_1_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.landing_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.landing_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_2_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_2_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_4_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_4_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_3_v2_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.bedroom_3_v2_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.thermostat_1_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.thermostat_1_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.entry_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.entry_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.front_corner_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.front_corner_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:00 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.back_door_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.back_door_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.front_door_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.front_door_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.side_door_battery_level is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.side_door_availability is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.switch] Updating hive switch took longer than the scheduled update interval 0:00:15
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.water_heater] Updating hive water_heater took longer than the scheduled update interval 0:00:15
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.binary_sensor] Updating hive binary_sensor took longer than the scheduled update interval 0:00:15
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.climate] Updating hive climate took longer than the scheduled update interval 0:00:15
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.light] Updating hive light took longer than the scheduled update interval 0:00:15
2021-04-17 11:13:01 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.sensor] Updating hive sensor took longer than the scheduled update interval 0:00:15
2021-04-17 11:13:05 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of sensor.jm_office2home is taking over 10 seconds
2021-04-17 11:13:05 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.songpal.media_player] [HT-ZF9(http://10.0.36.99:10000/sony)] Got disconnected, trying to reconnect
2021-04-17 11:13:12 WARNING (Thread-10) [pychromecast.socket_client] [Chromecast Reception 2(10.0.7.39):8009] Error communicating with socket, resetting connection
2021-04-17 11:13:18 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.sensor] Updating hive sensor took longer than the scheduled update interval 0:00:15
2021-04-17 11:13:26 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.songpal.media_player] [HT-ZF9(http://10.0.36.99:10000/sony)] Connection reestablished
2021-04-17 11:47:52 WARNING (Thread-10) [pychromecast.socket_client] [Chromecast Reception 2(10.0.7.39):8009] Error communicating with socket, resetting connection
2021-04-17 11:48:01 WARNING (Thread-8) [pychromecast.socket_client] [Reception 1 TV(10.0.7.130):8009] Heartbeat timeout, resetting connection

I’ve also been having performance issues since 2021.4.4. And this is on an Intel Nuc i-5 11th Gen with 16GB of ram and 512 GB NVME SSD, neither of which are even close to being fully utilized. Navigating home assistant in general is super slow, log page also takes ~5s to load where before it was about instant.

I’m going to downgrade and see if that fixes it.

Edit:
Reboot didn’t fix it. Downgraded to 2021.3.4 and the issue seems to be resolved.

I did downgrade too but its annoying cause some add-on required 2021.4.4.

I did a full copy of my SD card (Raspberry pi 4) before upgrading at the first place, so I tried different card and upgrade again but I always have the same issue… so I can’t use 2021.4.4 at all for now.

I’m experiencing the same issue. However, for me it appears to only be slow on the “loading data” splash screen after login. Checking the network logs in developer tools, I can see that it took a minute to switch protocols (HTTP code 101) for the websocket. This seems to have started when I enabled SSL.

This is in Firefox. Trying this on Safari where I have never accessed my home assistant instance before, there is no issue. Clearing website data in Firefox does not help.