Netatmo Outdoor do not show up

Tags: #<Tag:0x00007f32746f7d60>

Hi,

I just bought a netatmo smart weatherstation and it installed fine, showing both indoor and outdoor on the mobile application. When I tried to install it for homeassistant netatmo integration, using the UI it only found the indoor device with 5 sensor entities and 5 disabled (trends?). The indoor sensor shows correct data in homeassistant but no outdoor device. I had the 117 version of homeassistant but reinstalled the netatmo for 118 as well. Same result.

netatmo2

So, any hints where I should start looking?

Thanks :slight_smile:

The logs regarding netatmo shows the following:

$ grep netatmo home-assistant.log 
2020-11-19 07:25:20 INFO (MainThread) [homeassistant.bootstrap] Setting up stage 2: {'sun', 'input_number', 'netatmo', 'media_source', 'input_select', 'input_text', 'input_boolean', 'tag', 'input_datetime', 'met', 'automation', 'zone', 'vera', 'mobile_app', 'logbook', 'tradfri', 'counter', 'timer', 'rpi_power', 'blueprint', 'tts', 'rfxtrx', 'group', 'zeroconf', 'system_health', 'script', 'default_config', 'updater', 'map', 'ssdp', 'history', 'light', 'scene'}
2020-11-19 07:25:21 INFO (MainThread) [homeassistant.setup] Setting up netatmo
2020-11-19 07:25:21 INFO (MainThread) [homeassistant.setup] Setup of domain netatmo took 0.0 seconds
2020-11-19 07:25:22 INFO (MainThread) [homeassistant.components.sensor] Setting up sensor.netatmo
2020-11-19 07:25:22 INFO (MainThread) [homeassistant.components.climate] Setting up climate.netatmo
2020-11-19 07:25:22 INFO (MainThread) [homeassistant.components.camera] Setting up camera.netatmo
2020-11-19 07:25:22 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.camera] Cameras are currently not supported with this authentication method
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class WeatherStationData added
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.sensor] Adding module None 70:ee:50:58:c8:54
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.sensor] Skipping module None
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_temperature
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_co2
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_humidity
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_noise
2020-11-19 07:25:22 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_pressure
2020-11-19 07:25:23 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class HomeData added
2020-11-19 07:25:23 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available
2020-11-19 07:25:23 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class HomeCoachData added
2020-11-19 07:25:36 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo] Register Netatmo webhook: https://hooks.nabu.casa/gAAAAABftgxWF4A7JBkQ10NFNbABcFDArWaK60WHSgObWU43lotDFDxj8J3RXwGNEzmN_W1nB6XhtSU4hLL2vBRT1wmZiOTimEDVhR07RY5TVR-LUgXn-wS8oRcZNRwdPwVi9JGvjd9n8So_u7bX6aQaXwGrDYYwIClJB4XCkeXN2A-vS92BfKs=
2020-11-19 07:25:36 INFO (MainThread) [homeassistant.components.light] Setting up light.netatmo
2020-11-19 07:25:36 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.light] Cameras are currently not supported with this authentication method
2020-11-19 07:29:06 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo] Unregister Netatmo webhook.
2020-11-19 07:29:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class WeatherStationData removed
2020-11-19 07:29:06 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo] Removing Netatmo cloudhook (2a5409173c10ef276cbea89c028191f95acc938d0a5ad002b892b6c71742315f)
2020-11-19 07:29:50 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.config_flow] Successfully authenticated
2020-11-19 07:29:50 INFO (MainThread) [homeassistant.components.camera] Setting up camera.netatmo
2020-11-19 07:29:50 INFO (MainThread) [homeassistant.components.climate] Setting up climate.netatmo
2020-11-19 07:29:50 INFO (MainThread) [homeassistant.components.sensor] Setting up sensor.netatmo
2020-11-19 07:29:50 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.camera] Cameras are currently not supported with this authentication method
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class WeatherStationData added
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.sensor] Adding module None 70:ee:50:58:c8:54
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.sensor] Skipping module None
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_temperature
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_temperature
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_co2
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_co2
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_humidity
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_humidity
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_noise
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_noise
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_pressure
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stenlund_indoor_pressure
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_wifi
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_temperature_trend
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_pressure_trend
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_reachability
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.helpers.entity_registry] Registered new sensor.netatmo entity: sensor.netatmo_stenlund_indoor_wifi_level
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class HomeCoachData added
2020-11-19 07:29:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class HomeData added
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo] Register Netatmo webhook: https://hooks.nabu.casa/gAAAAABfthDfSzkHCcn4qBBCDJPP0915mFQjbIiFvAct2sPRVaZmXwpBigHDAqDxZqgzzvH0lNsRR7eI8Ydup0ZQBLJ4HTBkexfSEzQbYaLx4zQxaNCB-AOblLXupG2OvDNjg01WS2Rb9mbGG72D047eWe1uxpKWg6cjBDC9sdg03QmjJUtV6jU=
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.components.light] Setting up light.netatmo
2020-11-19 07:29:51 INFO (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.light] Cameras are currently not supported with this authentication method
2020-11-19 07:31:24 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available
2020-11-19 07:35:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available
2020-11-19 07:36:23 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available
2020-11-19 07:40:51 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available

Check if your webhook is active/ok on the https://dev.netatmo.com/apps site.
I’d the same issue recently and turned out that my webhook wasn’t working properly - you can reset and all should go back to normal (though that said my outdoor modules were all showing fine previously - I assume you can see the outdoor modules in the Netatmo app)

image

That is only part of the issue. I’ve shot him a PM to gather some insights from the self test script.

1 Like

I’ve put together a fix in the pyatmo package. Now we’ll need to wait for it to get merged and released. I’ll keep you posted.

1 Like

Thanks everyone for reaching out to me. I’ll wait and report back on how it works once released.

2 Likes

pyatmo v4.2.1 is released.

Here is the fix: https://github.com/home-assistant/core/pull/43713

If you want to try this early you can upgrade pyatmo manually but you have to tell HA to skip pip hass --skip-pip.

Hmm,
I updated to the latest 0.118.4 and the outdoor sensor showed up :slight_smile:
But as I saw on the 0.118.4 tag the manifest for netatmo still said 4.2.0 så I must have caused this to happen somehow, or some change at the netatmo cloud?
I did change to a TP-Link Deco mesh yesterday, so maybe tha tcaused something?

Hi,

I’ve got the same problem with my station (both outdoor and indoor sensors). Everything worked correctly up to Sunday 29th, then all the sensor states changed to “unavailable”.
I also have the thermostat and it is working without any issues.
My HA core is updated to 0.118.4.
The Netatmo App is activated and the webhooks is ok.
The log HA log file read:

2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_interna_temperature
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_interna_co2
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_interna_humidity
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_interna_noise
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_interna_pressure
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_esterna_temperature
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_esterna_humidity
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client sensor.netatmo_stazione_meteo_esterna_battery_percent
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] Data class HomeCoachData added
2020-12-01 08:53:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.netatmo_entity_base] New client climate.netatmo_termostato

2020-12-01 08:59:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available

2020-12-01 09:04:44 DEBUG (MainThread) [homeassistant.components.netatmo.data_handler] No weather station available

I’have read that a fix to pyatmo have been developed to be released with HA core 0.118.5: I would like to test it in advance but I don’t know exactly how to apply the patch.

Thanks,
luigi

Netatmo has server issues which cause all sorts of issues.

Please check the status page.

2 Likes

I upgraded to latest HA yesterday and min/max temperatures are now unavailable. I’ll wait for netatmo services to come back up again, but as far as I can remember it was working fine in the earlier version I was running yesterday.

Please read the change log, min/max has been removed.

Ok, installed HACS now and 6 entities (3 netatmo devices with 2 min/max values each) and I might have put in celcius instead of celsius in the operation… Would it still work? Can I edit the 30min wait time?
edit: data working fine, celcius also miswritten :slight_smile: thanks

I don’t understand what HACS has to do with it?

Hmm, I used the daily sensor and the preferred installation was with HACS?

Got it now with 0.118.5, everything works fine :slight_smile:

1 Like

Thanks for the feedback.