USB Zigbee in VirtualBox

I’m running HA 2021.10.6 in Virtual Box (latest release) and I’m trying to move across to a Nortek Zigbee\Zwave USB dongle… I have it working but when I need to reboot the Windows 10 host that Virtual Box is running on the Zigbee integration gives me the following error:

Retrying setup: [Errno 2] could not open port /dev/serial/by-id/usb-Silicon_Labs_HubZ_Smart_Home_Controller_C13008A9-if01-port0: [Errno 2] No such file or directory: '/dev/serial/by-id/usb-

Once I physically unplug and reconnect the USB dongle it comes back to life and starts working again. Does anyone know how I can fix this so I don’t have to do this every time I reboot?

Use an USB filter :

Already have a USB filter in place.

I have the same issue. Wish someone had a solution…

Do you use the same Zigbee dongle? Was considering buying a ConBee 2 but not sure if it’s the USB dongle itself or or the way VIRTUALBOX talks to the USb ports etc

I am using the HubZ z-wave/zigbee dongle in a laptop runing virtualbox.
Windows sees the dongle when restarting, but then virtualbox cannot connect as it is altready connected to windows. unpluging and replugging fixes the problem. It would be great if no manual intervention was required when a machine reboots.

I have found a work around. that works for me. Setup a scheduled task in Windows that disables\enables the USB controller that the Zigbee dongle is connected to. I set it to run 1 minute after boot and it does the same thing as unplugging and reconnecting the USB dongle.