2021.6: A little bit of everything

Are you sure about that?

These have been waiting for me for days now:
image

I think he is referring to the Supervisor auto-updating.

1 Like

But that’s the point, mine hasn’t auto-updated.

The Supervisor auto-updates, Core and OS don’t.

Hmm. Ok. I was thinking that the Supervisor kinda is the OS… :man_shrugging:

They are 3 separate systems as such.

The Supervisor updates separately to the others and is done without notice and in the background. There has been talk around for a little while now of having the ability to block the auto-updates to the Supervisor in HA. The only way to really stop it currently is by blocking it in your router.

Yeah ok, I just went into the Supervisor / System menu and realised my mistake.

1 Like

Is anyone else who has a thermostat that reports in farenheit getting decimals after this update? It looks like farenheit is getting converted to Celsius (to the nearest 0.5C) and then back to farenheit for some reason, even though my thermostat reports natively in farenheit. As an example, if it’s 76F on my thermostat, I’m seeing 76.1F in HA, which is 24.5C converted to F. I’ve confirmed this strange behavior at multiple different temps. Temps in HA always change by exactly 0.9F (which is 0.5C). Everything was working fine prior to 2021.6.

1 Like

Does someone knows what this means:

[16:06:24] ERROR: The configuration check did not pass!
[16:06:24] ERROR: See the output below for more details.
Testing configuration at /tmp/config
Fatal error while loading config: [Errno 2] No such file or directory: '/usr/local/lib/python3.8/site-packages/idna-3.2.dist-info/METADATA'
Failed config
  General Errors: 
    - [Errno 2] No such file or directory: '/usr/local/lib/python3.8/site-packages/idna-3.2.dist-info/METADATA'

This is the /share/check_config.txt:

INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of colorlog==5.0.1
e[01mTesting configuration at /tmp/confige[0m
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of RPi.GPIO==0.7.1a4
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of home-assistant-frontend==20210603.0
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of aiohttp_cors==0.7.0
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of pillow==8.1.2
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of defusedxml==0.7.1
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of netdisco==2.8.3
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of async-upnp-client==0.18.0
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of mutagen==1.45.1
INFO:homeassistant.util.package:Attempting install of pyttsreverso==0.4
e[31mFatal error while loading config:e[0m [Errno 2] No such file or directory: '/usr/local/lib/python3.8/site-packages/idna-3.2.dist-info/METADATA'
e[01;37mFailed confige[0m
  e[01;31mGeneral Errors:e[0m e[31me[31m
    - [Errno 2] No such file or directory: '/usr/local/lib/python3.8/site-packages/idna-3.2.dist-info/METADATA'
e[0m
e[01;37mSuccessful config (partial)e[0m

I found it when checking the Home Assistant configuration after I updated to the newest versions:
Core 2021.6.4, Supervisor: 2021.06.0, Home Assistant OS 6.0

I have no idea where it comes from.
What do I have to do?

Not sure if anyone can help me…

After updating to the latest 2021.6.4, I see my network settings changed to taking my vlan adaptor as the default. Now samba is using the vlan IP instead of the main IP. SSH to the system and I could see that ENP0S18 has been set to “primary: true”. Unfortunately I could not find anyway/anywhere to set that to false and ENP0S20 as true.

What do I need to do to set ENP0S20 as the primary adaptor instead of ENP0S18? Also not sure if the below error messages have anything to do with it.

21-06-15 20:00:37 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:01:18 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:01:58 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:02:38 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:03:19 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:03:59 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:04:39 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:05:20 WARNING (MainThread) [supervisor.host.network] Can’t update connectivity information: Error: Timeout was reached
21-06-15 20:35:28 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.check] Starting system checks with state CoreState.RUNNING
21-06-15 20:35:28 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.SECURITY/ContextType.CORE
21-06-15 20:35:28 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.FREE_SPACE/ContextType.SYSTEM
21-06-15 20:35:28 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.checks.base] Run check for IssueType.PWNED/ContextType.ADDON

Did 2021.6 affect compatibility for ios devices that are stuck on ios 12? I’m having alot of issues with pages not loading well, reloading, or not rendering correctly on my old ipad since updating. Kiosk mode also doesnt work on my ios 12 devices.

2021.6.5 does repair the restful sensor issue in 2021.6.4 but it breaks webhooks, telegram (using webhooks) and the Daikin climate integrations.

Back to 2021.6.3 and two restarts later and everything appears to be ok.

Daikin issue: Daikin AC Integration with BRP072C42 , Unexpected error creating device · Issue #51919 · home-assistant/core · GitHub

Webhook issue (open since 2021.3 apparently) Webhook Setup failed in HA 2021.3 · Issue #47399 · home-assistant/core · GitHub

What has happened to the logs?
It takes nearly 30 seconds to show the Core-log and 45 seconds to show the Supervisor-log. DNS-log and Multicast-log are also slow.
The only logs that are showing instant are Host-log and Audio-log.
There is no error in Supervisor-log, everything is green.

In earlier Home Assistant versions all logs are showing instant.

I am using an Pi 4 4GB with Home Assistant OS 6.0, Core 2021.6.5 and Supervisor 2021.06.0 on an M.2 SSD.

It’s not happening to me, everything is immediate.
Rpi4 8Gb boot ssd HAOS 6.0, Core 2021.6.5 a Supervisor 2021.06.0.

After upgrad to core-2021.6.4 and supervisor 2021.06.03 hassio restarts or the interface becomes unavailable
21-06-16 15:20:35 WARNING (MainThread) [supervisor.misc.tasks] Watchdog miss API response from Home Assistant
21-06-16 15:21:15 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.evaluate] Starting system evaluation with state CoreState.RUNNING
21-06-16 15:21:17 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.evaluate] System evaluation complete
21-06-16 15:22:45 ERROR (MainThread) [supervisor.misc.tasks] Watchdog found a problem with Home Assistant API!
21-06-16 15:22:45 INFO (SyncWorker_3) [supervisor.docker.interface] Restarting ghcr.io/home-assistant/raspberrypi3-64-homeassistant
21-06-16 15:22:51 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.core] Wait until Home Assistant is ready
21-06-16 15:23:45 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.evaluate] Starting system evaluation with state CoreState.RUNNING
21-06-16 15:23:47 INFO (MainThread) [supervisor.resolution.evaluate] System evaluation complete
21-06-16 15:25:24 INFO (MainThread) [supervisor.homeassistant.core] Detect a running Home Assistant instance
21-06-16 15:25:25 WARNING (MainThread) [supervisor.addons.options] Option ‘anonymous’ does not exist in the schema for Mosquitto broker (core_mosquitto)

1 Like

Fix your Mosquitto addon configuration. You have old configuration options that are no longer supported. Check the addon docs for the current supported config.

That’s very likely not causing your other issues though.

1 Like

24 posts were split to a new topic: Upgrading from Pi to something more powerful, what to choose?

Upgrading from core-2021.6.4 to core-2021.6.5 is failing with the errors below in the logs.

21-06-17 09:23:45 INFO (SyncWorker_0) [supervisor.docker.interface] Downloading docker image ghcr.io/home-assistant/odroid-n2-homeassistant with tag 2021.6.5.
21-06-17 09:24:16 ERROR (SyncWorker_0) [supervisor.docker.interface] Can’t install ghcr.io/home-assistant/odroid-n2-homeassistant:2021.6.5: 404 Client Error for http+docker://localhost/v1.41/images/ghcr.io/home-assistant/odroid-n2-homeassistant:2021.6.5/json: Not Found (“no such image: ghcr.io/home-assistant/odroid-n2-homeassistant:2021.6.5: No such image: ghcr.io/home-assistant/odroid-n2-homeassistant:2021.6.5”)

404 error generally means the disk is full

There’s 122GB of eMMC disk still available on the host. So it’s not full by any stretch, that’s 96% of the available disk.