Home Assistant Blue Full Recovery / Re-installtion

I posted this on Discord, but no reply yet, so I thought this too would be a good place to ask and for others to find information about this…

Ok… now I’ve been using my new Home Assistant Blue for a short time after migrating from a Pi4 and I find myself wondering where are the directions on how to fully restore a crashed, failing to boot, HA Blue? Something for new people that have never used an ODROID-N2+, especially one in such a nice case…

So I find, https://www.home-assistant.io/installation/ which of course says. “If you are using the Home Assistant Blue, the Home Assistant Operating System is already preinstalled. You can skip this installation step.”… Not if your Blue refuses to boot because some idiot screwed something up… ok that may be me in the future… When I’ve done this before on the Pi4 I just pull the SD card and start over.

So I am assuming I need to follow https://www.home-assistant.io/installation/odroid, right?

I’m also assuming I need to open the case to get to a switch?

Then follow possibly, https://www.home-assistant.io/common-tasks/os#flashing-an-odroid-n2

It’s just a matter of time before I poke around in a file I should not be in or in someway truly lockup my Blue so I want to be prepared for a quick recovery…

Thanks…

my under standing with the “Home Assistant Blue”

Turn if on and it

open it in you browser

and you be showen the Onboarding screen

which is get the lastest up dates

now if the backup is bigger than a 1GB

you have install samba then copy that on HA and do a restore

Not if it hard crashes like mine just did last night. If you or an integration does something to the installed HA that stops it from booting / starting… well then… you won’t get anything… its dead…

I have been having stability issues with the Google Nest integration having to be reconnected to my account and reauthorized after some time. Typical symptoms are my cameras fail to load. This time I went to the Integrations panel, opened the Google Nest intagration, opened the three dot menu and choose the “update” option. That did not work, so I figured I would “restart” HA. Well… Nothing… its dead, will not boot / start… I have a really nice looking paper weight…

The worst fact is that I have been using Shelly units for my outdoor lighting and I unattached the physical switch from the units so I could use them to disable automations etc. That means without HA running, my family cannot turn on or off the outdoor lights manually… Have to rethink this…

Anyway… that is why there should be detailed instructions on how to restore the Blue units to factory image… I was told that the last link is especially important that shows how to get access to the internal memory to burn on the new image…

Now I know why my mind found it necessary to buy two (2) HA Blues… I just plugged in my second unit and with luck I’ll be able to restore a backup and be up an running shortly to it while I take my dead unit and reimage it so it will be ready when this one eventually crashes…

So yes, your statement is correct for a Blue our of the box, but not so true if HA decides to not boot/restart after we have been adding integrations etc. and one of them has issues…

Yahoo I have recovered faster using my second HA Blue unit thanks to the Home Assistant Google Drive Backup addon.

Now I’ll have my first recovery exercise as I try and restore the first one to a bootable unit as a recovery to the first one…

It worked… I was able to flash the unit with a new image and start it up. Went ahead and logged in and then downloaded and installed the Home Assistant Google Drive Backup add-on. Then I shutdown the unit and boxed it as my ready to go hot swap… Now to work on my own set of instructions that bring it all together and hopefully, if needed, one of my kids, alright their adults, can follow the directions is I’m not there to bring it up…

On your nest issue: check the troubleshooting on the integrations page for updated instructions.

It’s most likely the Testing status in the oauth consent screen.

Could you define which steps you took? Ik trying to reflash mine with a SDcard according to the ODROID - Home Assistant default instructions.
steps I did are:
flashed microsd card.
unplugged blue
remove screws
inserted sd card.
attached network cable
attached power cable…

waiting few minutes… :-S
tried accesing homeassistant.local:8123 internal IP adres
removed ip adres reservations on router…
retried unplugging power en plugging in again…

at the moment trying now these steps…

This seems to be working… nice. new preparing screen is also awesome…

1 Like